Nenápadný plod pocházející z Číny, u nás v Čechách příliš dlouho zabydlený není, ale o to více si získal příznivců a upravovat ho lze na nepřeberné množství způsobů. Název kiwi opravdu souvisí s oním známým novozélandským ptákem. Setkat se ale můžete i s názvem čínský angrešt. I když to tak na první pohled nevypadá, jíst můžete i slupku, samozřejmě, pokud je řádně umytá a chemicky neošetřená. Kiwi je třeba nechat „dojít“, před konzumací by mělo být měkké, tím i sladké. Pokud jste milovníky tohoto druhu ovoce a chcete se pokusit vypěstovat vlastní, neváhejte a pusťte se do toho.
Kiwi a jeho pěstování
Kiwi můžete mít doma jako klasickou pokojovou květinu nebo ho můžete umístit na zahrádku, nejlépe do blízkosti pergoly nebo hradby, kde bude i ozdobou a zároveň bude mít dostatečnou oporu při svém růstu. Dokáže přečkat i naše chladné zimní počasí. Péče o kiwi nijak náročná není. Dodržet musíte hlavně to, aby byla rostlina umístěna na místo, kam může slunce, snese i polostín, půda by neměla být vlhká, to kiwi nesvědčí. Malé keříky sázejte v dostatečné vzdálenosti, doporučuje se mezera kolem tří metrů. Ideální dobou jsou jarní měsíce. Až doroste zhruba do sto centimetrů, začněte se zaštipováním, aby byl keřík bohatší a byl tak více plodný. Zvláště v horkých letních měsících keře dostatečně zalévejte, pozor na přelití, můžete zasypat mulčovací kůrou.
Keřík zakoupíte v zahradnictví, do bytu si můžete pořídit jeho menší variantu, tzv. trpasličí kiwi.
Vitamín C, na který je kiwi velice bohaté, tak budete mít vždy po ruce. Jezením tohoto ovoce také budete odolní vůči nachlazení, příznivě působí i na oči. Je nenahraditelným čistě přírodním antistresovým prostředkem a navozuje veselou náladu. Zpracovat se dá také v kuchyni, např. jako kompot, koktejl nebo smoothie.